Veel gestelde vragen

Hieronder vind je antwoorden op de vragen die we vaak krijgen. Mocht je hier geen antwoord vinden op je vraag neem dan gerust contact met ons op via ons contact formulier of stuur direct een mail naar info@kvwtilburgnoord.nl. We zullen dan zo snel mogelijk je vraag proberen te beantwoorden.

Algemeen

Wanneer is het KVW in Tilburg Noord de komende jaren?
Onze activiteitenweek is elk jaar in de vijfde week van de basisschoolvakantie.

Hoe lang bestaat KVW al?
Het is voor het eerst georganiseerd in 1953. In 2018 zullen we ons 65-jarig bestaan vieren.

Inschrijven

Hoe kan ik mijn kind inschrijven?
Je kunt langskomen bij een van onze inschrijfavonden op de Symfonie en daar contant betalen. Sinds 2017 kan aanmelden voor KVW ook via onze website. Vanaf half mei is het mogelijk je online in te schrijven en te betalen (via iDeal) voor de KVW week van dat jaar.

Ik heb geen internet. Hoe kan ik mij dan aanmelden?
Je kunt het inschrijfformulier inleveren op onze inschrijfavond in MFA de Symfonie. De datum en tijd van deze inschrijfavond vind je op onze thuispagina. Het inschrijfformulier kun je daar ook downloaden en ingevuld en ondertekend meenemen. Bij inschrijving moet je (gepast) contant betalen.

Ik wil mijn kind inschrijven via een regeling van stichting leergeld, kan dat?
Een kind kan ook via een regeling van stichting leergeld deelnemen. Je moet hiervoor op tijd een aanvraag indienen bij stichting Leergeld. Tijdens de inschrijfavond kun je je kind inschrijven waarbij je de bevestigingsbrief van stichting Leergeld moet overleggen. Online inschrijven via stichting Leergeld is helaas niet mogelijk. Kom je in aanmerking voor een financiële regeling via een andere stichting dan Leergeld, neem dan even contact met ons op via info@kvwtilburgnoord.nl.

Mijn kind wordt na de zomer pas 6 jaar. Mag hij/zij meedoen met KVW?
Alle kinderen die in het kalenderjaar van KVW minimaal 6 jaar zijn/worden en op de basisschool zitten mogen meedoen.

Mijn kind is nog 12 maar zit niet meer op de basisschool. Mag hij/zij meedoen?
KVW wordt georganiseerd voor basisschoolkinderen. Een kind dat het afgelopen schooljaar niet meer op de basisschool zat kan niet meer deelnemen als kind aan KVW. Vanaf 14 jaar kunnen zij zich wel aanmelden als hulpleiding.

Mijn kind woont niet in Tilburg Noord. Mag hij/zij meedoen?
Alle basisschoolkinderen zijn welkom, ook als ze niet in Tilburg Noord wonen.

Mijn kind heeft speciale aandacht nodig. Mag/kan hij/zij dan nog wel meedoen?
Uiteraard is KVW er voor iedereen. Er is normaal gesproken voldoende ervaren leiding en organisatie aanwezig voor deze extra aandacht. Neem wel even contact vooraf op met de organisatie voor wederzijdse vragen.

Mijn kind gebruik medicijnen. Wat nu?
Op het aanmeldformulier kun je toelichten welke medicijnen je kind wanneer gebruikt. Wij dragen er zorg voor dat de medicatie tijdig verstrekt wordt. Geef op de eerste dag duidelijk aan bij de leiding van de groep dat je kind medicijnen gebruikt en geef enkel de medicatie mee voor die dag (voorzien van naam). Is er echt iets speciaals, dan kun je altijd contact met ons opnemen via info@kvwtilburgnoord.nl.

Groepsindeling

Mijn kind wil graag bij een vriend(in) in de groep. Kan dat?
Bij de aanmelding kun je maximaal 2 namen opgeven van een vriend(in). Wij gaan dan uiteraard proberen hen bij elkaar in een groepje te zetten, waarbij we één van de twee voorkeuren garanderen. Soms krijgen wij tegenstrijdige wensen en dan zullen wij een keuze maken die recht doet aan alle kinderen. Houdt rekening met eventueel leeftijdsverschil. Wanneer het leeftijdsverschil te groot is, kunnen de kinderen in verschillende groepen geplaatst worden.

Mijn kind wil per se niet bij een bepaalde persoon in de groep. Kan dat?
Bij de inschrijving (zowel online als op papier) kun je dit als bijzonderheid doorgeven. Wij houden naar normaal gesproken altijd rekening mee.

Mijn kind wil graag bij een bepaalde leiding in de groep, kan dat?
Bij de inschrijving (zowel online als op papier) kun je dit als bijzonderheid doorgeven. Wij proberen hier rekening mee te houden bij de groepsindeling. Soms krijgen wij tegenstrijdige wensen en dan zullen wij een keuze maken die recht doet aan alle kinderen en leiding.

Uit hoeveel kinderen bestaat een groep?
Dit varieert van jaar tot jaar en is afhankelijk van het aantal inschrijvingen. We hebben doorgaans 30 groepen en streven ernaar elke groep ongeveer even groot te laten zijn.

Hoeveel leiding staat er op een groep?
In de regel wordt iedere groep geleid door minimaal twee volwaardige leiding van 16 jaar of ouder. Zij kunnen daarbij op momenten ondersteund worden door hulpleiding die jonger is. Deze hulpleiding heeft in geen geval de eindverantwoordelijkheid voor een groep kinderen.

Wanneer wordt de groepsindeling bekend gemaakt?
Wij plaatsen de groepsindeling de vrijdag voor KVW op deze website. Ook hangt er een groepslijst op het verzamelpunt van die groep op het plein voor MFA de Symfonie waarop je de naam van je kind kan vinden. De groepsindeling is definitief. Mocht er een fout zijn gemaakt in de indeling, zoals een verkeerde indeling naar leeftijd, dan kun je een mail sturen naar: info@kvwtilburgnoord.nl.

Weekprogramma

Wat zijn de start- en eindtijden van KVW?
De exacte tijden verschillen per dag. Deze informatie vind je in het programmaboekje, op onze website en tijdens de week op het bord bij het podium.

Moet mijn kind zelf lunch/drinken/tussendoortjes meenemen?
Ja het is de bedoeling dat je kind zelf voldoende te eten en te drinken meeneemt voor de hele dag. KVW zorgt af en toe voor ranja en wat lekkers maar dat is dan een extraatje.

Moet ik ergens rekening mee houden als het heel warm weer is?
Bij warm weer zorgen wij uiteraard voor voldoende water, maar dan is extra drinken vanuit thuis zeker aan te raden. Zorg er ook voor dat je kind thuis ingesmeerd is met zonnebrand en geef zonnebrandcrème mee om je kind gedurende de dag opnieuw in te smeren. Bij extreme hitte is een pet, bandana of ander hoofddeksel dat natgemaakt mag worden prettig om het hoofd koel te houden.

Mag mijn kind zakgeld meenemen?
Geef in principe géén geld mee; een lunchpakket, genoeg drinken en evt. wat lekkers vanuit thuis is voldoende. Op vrijdag is er een uitzondering. We gaan dan naar de Efteling en komen pas na het avondeten terug. Op deze dag mag je kind voldoende geld meenemen om iets warms te eten in de Efteling. Geef liever niet te veel zakgeld mee, wij zijn niet verantwoordelijk voor verlies en willen graag (grote) verschillen tussen kinderen voorkomen.

Vinden jullie zwemmen met zo’n grote groep wel veilig?
Tijdens het zwemmen draaien onze vrijwilligers op toerbeurt diensten als badmeester. Zij vormen de gehele dag een menselijke afscheiding tussen het diepe en ondiepe gedeelte van het zwembad. Kinderen met een zwemdiploma krijgen een polsbandje en mogen voorbij deze grens. Kinderen zonder zwemdiploma en dus zonder polsbandje niet. Tevens bevinden zich veel leiders en leidsters in het water. Wij vragen ouders van kinderen zonder zwemdiploma, ongeacht hun leeftijd, zwembandjes mee te geven op deze dag(en).

Vinden jullie fietsen met zo’n grote groep wel veilig?
Elk jaar fietsen we minimaal 1 dag, maar soms zelfs 3 dagen, naar een bepaalde locatie, zoals de Efteling, de duinen, een bos of een zwembad. Fietsen met zo’n grote groep kinderen vergt natuurlijk best wel wat organisatie, maar dat is aan de leiding van KVW Tilburg Noord wel besteed. We houden de politie op de hoogte en krijgen indien nodig hun assistentie. Het is zelfs al voorgekomen dat een politie-escorte vertrok omdat deze het idee had dat ze totaal overbodig waren bij de wegafzettingen.

Mijn kind wil de leiding aan het einde van de week een tekening of iets anders geven, mag dat?
Iedereen die vrijwillig bezig is, vindt het natuurlijk leuk daarvoor bedankt te worden. Maar hoe, en of, je dat wilt doen, mag je natuurlijk helemaal zelf weten!

Leiding

Wat is de minimumleeftijd om leiding te kunnen zijn?
De minimumleeftijd om leiding te zijn is 16 jaar. Als je 16 bent en nog niet eerder hebt meegedaan kun je worden gevraagd eerst een jaar als hulpleiding mee te draaien. Dit is afhankelijk van de samenstelling van de groep leiding waarmee we dat jaar werken.

Wat is de minimumleeftijd om hulpleiding te kunnen zijn?
Je kan je aanmelden als hulpleiding vanaf 14 jaar. Wel moet er minimaal 1 jaar zitten tussen je laatste deelname als kind en een aanmelding als hulpleiding.

Als ik me inschrijf als (hulp)leiding kan ik dan ook meedoen dit jaar?
De laatste jaren is onze groep (hulp)leiding dermate gegroeid dat we niet iedereen direct mee kunnen laten doen. Te veel leiding is vanuit financieel oogpunt niet meer haalbaar en dus proberen we een goede balans te zoeken tussen het aantal kinderen en het aantal leiding. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen kan het zijn dat er een wachtlijst is om mee te doen. In dat geval hoor je dat zo snel mogelijk van ons na je inschrijving.

Ik wil graag samen met een vriend/vriendin leidinggeven. Kan dat?
Tijdens de zomervergadering kun je doorgeven met wie je graag een groep wilt draaien. We houden hier rekening mee bij het indelen van de leiding.

Mag je ook met z'n drieën aan een groepje leidinggeven?
Er staan 2 personen als leiding op een groep, zonder geldige reden wordt hier geen uitzondering op gemaakt.

Word je betaald als leiding?
Nee. KVW doe je als vrijwilliger en het is vooral heel leuk om te doen.

Ik ben niet de hele week beschikbaar. Kan ik toch als leiding deelnemen?
We proberen natuurlijk de hele week dezelfde leiding te hebben voor een groep. We geven dan ook de voorkeur aan leiding die de hele week aanwezig is. Als je zelf iemand kent met wie je als koppel een hele week kunt vullen, kan dat misschien. Neem dan via het contactformulier even contact met ons op. Voor de volledigheid willen we wel vermelden dat alleen leiding die voldoende aanwezig is mee kan naar de Efteling op vrijdag uit kostenoverwegingen.